Kitap Okumanın Bilimsel Faydaları

Kitap Okumanın Bilimsel Faydaları

Kitap okumanın pek çok faydası olduğunu biliyoruz. Zekayı geliştirdiğini, bilgi düzeyini arttırdığını... Peki Alzheimer hastalığına iyi geldiğini ya da uyku kalitesini yükselttiğini biliyor muydunuz? Peki kitap sayfası çevirmenin, okuduğunu anlamayı kolaylaştırdığını duymuş muydunuz? İşte bilimsel olarak kanıtlanmış kitap okumanın faydaları...

Kitap Okumanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Faydaları

Okumak Sizi Rahatlatır.

2009’da Sussex Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, stresi yenmenin en etkili yolu, eski moda hobileri ortaya çıkarmak: Kitap okumak, müzik dinlemek, kendine bir çay veya kahve doldurmak, yürümek… Kan basıncı ve kas tansiyonu kontrol edilerek yapılan ölçümlerde, sayfaları çevirmeye başladıktan 6 dakika sonra katılımcıların streslerinin düştüğü gözlenmiş.

Okumak, Anlama Kabiliyetinizi Artırır.

‘Ne kadar okursanız, o kadar bilirsiniz. Ne kadar öğrenirseniz, o kadar fazla farklı yere gidersiniz’. Çocuk kitapları, çocuklara televizyona kıyasla %50 oranında daha fazla kelime öğretmektedir. Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre kelime dağarcığı başka insanlara göre daha geniş olan insanlar, sadece okuma testlerinde değil, aynı zamanda diğer derslerde de daha başarılı oluyorlar.

Okumak, Zekanızı Keskinleştirebilir.

Neurology dergisinde yayınlanan, ortalama 89 yaşına kadar yaşamış olan 294 kişiyle yapılan araştırmaya göre, kitap okumak gibi zihin uyaran aktivitelere daha fazla zaman ayıran insanlar, yaşlanma ile gelen hafıza kaybı gibi durumlara daha az maruz kalıyorlar. Ayrıca zihin egzersizlerini düzenli yapmayan insanlar da zihinsel yeteneklerini diğerlerine göre %48 oranla daha hızlı kaybediyorlar.

Okumak Alzheimer Hastalığına Karşı Bile Bir Koruma Olabilir.

Proceedings of the National Academy of Sciences yaptığı araştırmaya göre, kitap okumak, bulmaca çözmek gibi beyni normalden fazla çalıştıran hobilere sahip olan insanlar Alzheimer hastalığına yakalanma riskini dramatik olarak düşürmekte.

Okumak, Daha Kaliteli Uyumanızı Sağlar.

Birçok uyku uzmanının önerisiyle, yatmadan önce günlük stresi azaltacak aktivitelerde bulunmak zihninizi sakinleştiriyor, kitap okumak da bu yöntemlerden bir diğeri. Elektronik cihazların ekranlarından gelen açık renk ışıklar beyne uyanma sinyalleri verir, dolayısıyla loş bir ışıkta yatağınızda kitap okumak, laptop veya tablet açmaktan iyidir.

Sayfaları Çevirmek Okuduğunuzu Daha İyi Anlamanıza Yardım Eder.

Konu okuduğunuzu anlamaya geldiğinde, okuduğunuz kitabın sayfalarını çevirmek, sayfaları parmağınızın ucunda hissetmek, beyninizi sadece kitabın içeriği değil, aynı zamanda kitap okurken yaşadığınız deneyimi de kaydetmeye iter. Bu bağlamsallık, okuduğunuz şeyi çok daha iyi anlamanızı sağlar.

Okumak Bulaşıcıdır.

Eğer çocuğunuzun daha fazla kitap okumasını istiyorsanız, evde kitap okumaya başlamanızı tavsiye ederim. Scholastic’de yayınlanan bir rapora göre, ortaokul çağına kadar kitap okuyan ebeveynlerin olduğu bir evde çocuklar, gelecek hayatlarında düzenli birer kitap okuyucusu haline geliyor. Bugünün en fazla kitap okuyan yetişkinleri, %40 oranla 6–10 yaş arası sık kitap okuyan insanlardır.

Okumak İfade Yeteneğinizi Geliştirir.

Okumak sizi daha iyi bir iletişimci veya sosyal yetenekleri daha gelişkin bir insan yapmayabilir, ancak kendinizi daha geniş bir çerçevede, daha net kelimeler ve kavramlarla ifade etmenizi sağlar.

Ayrıca en basit haliyle; kitap okumanın faydaları:

  • Bilgi kazanırsınız,
  • Hafızanız güçlenir,
  • Analitik düşünce yetenekleriniz gelişir,
  • Konsantrasyonunuz artar,
  • Daha iyi yazarsınız,
  • Unutulmaz hatıralar kazanabilirsiniz,
  • Karakteriniz şekillenir,
  • Etrafınızdaki ilginç olma katsayınız artar,
  • Kişisel ilişkilerinizde pozitif etkileri olur,
  • Yaratıcı zekânız gelişir,
  • Öncelikle ülkemizi, sonrasında ise dünyamızı kurtarmış olursunuz.

Yazar: Fatih Güler

* Bu sitede yayınlanan makalelerin sorumluluğu tamamen eser sahiplerindedir. Doğabilecek yükümlülükler Uğur Grubu Şirketleri’ni bağlamaz.