Klima Temizliği ve Lejyoner Hastalığına Dikkat

Klima Temizliği ve Lejyoner Hastalığına Dikkat

Günümüzde yaygın kullanılmakta olan klimalar Bulundukları ortamda iklim kontrolünü gerçekleştirir ve bunu yapabilmek için de ortamdaki havayı emip, temizleyip istenen sıcaklık değerine düşürdükten sonra ortama geri verir.

Her ne kadar alternatif ısınma ve serinleme çözümleriyle karşılaştırıldığında kazançlı gibi görünse de klimalar temizlik ve bakımları yapılmadığı zaman insan sağlığını ciddi boyutta tehdit edebilmektedir.

Uğur Soğutma Müşteri Hizmetlerinden yapılan duyuruda ısınan havalarla birlikte kullanımı artan klima temizliğinin önemi vurgulandı. Klima temizliği yaptırmanın sadece enerji tasarrufu sağlayıp klimanın verimliliğini artırmakla kalmadığı, çeşitli hastalıklardan korunmanızı da sağladığı hatırlatıldı. Her elektronik cihaz gibi uzun süre çalışan klimalarda temizlik ve bakım yapılmadığı takdirde ortamdaki tüm canlılar için olumsuz sonuçlar doğurur. Örneğin içlerinde küf ve mantarlar üreyebilir ve bunlar da, alerjik rinit ve alerjik astım gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Temizlenmemiş klimaların neden olabileceği bir önemli rahatsızlık ise lejyoner hastalığıdır. İlk defa nemli ve sıcak bataklıklarda çarpışan paralı askerler (lejyonerler) arasında görüldüğü için bu ismi almıştır. Lejyoner hastalığına neden olan bakteri, akarsu ve göl gibi nemli ortamlarda yaşar. Temizlenmemiş bir klimanın içi de, bu nedenle bakterinin barınıp üreyebileceği bir yerdir. Klima tarafından ortama üflenecek hava içinde parçacıklar şekilde bulunacağı için, insanlar tarafından solunarak akciğerlere yerleşebilir. Bunun sonucunda da, hafif üst solunum yolu enfeksiyonlarından zatürreeye kadar pek çok farklı hastalığa neden olabilir. 

Klima Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Bir klima, sadece ona müdahale etmeye yetkili servisi tarafından temizlenmelidir. Klimanın dış ve filtre temizliği kullanıcılar tarafından yapılabilecek olsa da, iç temizliği için özel ekipmanların ve kimyasalların kullanılması gereklidir. Bu bakımdan, bunları kullanabilecek tek kişi klimanızın yetkili servisidir. Bu bağlamda internette numarası bulunan ve kendini “klima servisi” olarak tanımlayan kişilere itibar etmemeniz ve yalnızca yetkili servisleri tercih etmeniz önem taşımaktadır. Aksi takdirde klimanız temizlenmeyeceği gibi, ürününüz geri dönülemez zararlara da maruz kalabilir.