Düşünce Atakları Nasıl Kontrol Edilir?

Düşünce Atakları Nasıl Kontrol Edilir?

Bir konu hakkında bitmeyen, sürekli başa dönen ve hızına yetişemediğiniz düşüncelerden oluşan döngülere girdiğiniz oldu mu? Bu tip ataklar genelde anksiyete ve stres bozukluğunun habercisi olabilir. Peki bu durumla nasıl baş edilir? İşte cevabı…

Kontrolden çıkan düşünme atakları ile baş etmenin 5 yolu

Bir konu hakkında bitmeyen, sürekli başa dönen ve hızına yetişemediğiniz düşüncelerden oluşan döngülere girdiğiniz oldu mu? Bu tip ataklar genelde anksiyete ve stres bozukluğu gibi psikolojik kökenli rahatsızlıkların belirtilerinden biri olsa da, bu tip bir durum yaşamayanlar da fazlasıyla stres ve baskı altında hissettiklerinde bu tip düşünme atakları ile karşı karşıya kalabilirler. Bu tip kontrolsüz düşünme ataklarının başlıca özellikleri tekrar eden, genelde geçmişte yaşanan bir tecrübeden ötürü ortaya çıkan ve döngüsel bir karakterde olmasıdır. Ve genelde şu örnektekine benzerler:

“Sürekli hata yapıyorum çünkü tam bir aptalım. Kesin işten kovulacağım. Peki ya beni kovarlarsa ne yaparım? Bu işi bulmak için 6 ay uğraşmıştım! Kovulursam mahvolurum. Kenarda hiç param yok. Hayır kovulmamak için fazla mesai yapıp durumu toparlamam lazım. Of o kadar yorgunum ki! Tanrım nasıl üstesinden geleceğim?”

İşte örnekteki gibi bir düşünce döngüsüne giren kişi bir süre sonra kendini, tüm enerjisi çekilmiş bir şekilde dünyanın en çaresiz ve sefil insanı gibi hissetmeye başlar. Bu döngüyü kırıp sağlıklı ve yapıcı şekilde düşünmeye devam edebilmek için psikologlar tarafından önerilen 5 yöntemi izleyebilirsiniz

Zihinsel bir mesafe oluşturun

Zihnimiz bazen mantıklı şeyler için endişelere kapılsa da, endişelendiğimiz şeyler genelde gerçekleşmeyecek kuruntulardan ibarettir. Dolayısıyla düşünme ataklarına kapıldığınızda bu oranı hatırlayarak daha pozitif senaryolara odaklanmaya çalışın.

Bir mantranız olsun

Mantralar, sizi motive edecek içsel işaretlerin söze dökülmüş halleridir. Yani kendinize bir mantra edinip bunu endişeli hissettiğiniz ve düşüncelerinize hakim olamadığınız anlarda tekrarlarsanız zihinsel aktivitenizi biraz da olsa yavaşlatabilirsiniz. Örneğin “Kötü bir şey olmayacak” ya da “Haydi biraz sakinleşelim” gibi bir cümleyi bu anlarda sürekli tekrarlamak size ilaç gibi gelecektir!

Şu ana odaklanın

Kontrol dışı gelişen düşünce ataklarının temelinde genelde geçmişte yaşanan olumsuzluklar yatar. Bu tip istenmeyen durumların geleceğe de yansıyacağı düşüncesi zihinsel olarak kontrolü yitirmeye neden olabilir. Bu yüzden şu anın güzelliğine varmak en iyisidir. Çünkü geçmişi değiştirmek kimsenin elinde değil ve gelecekte neler olacağını kimse bilemez!

Endişelerinizi yazın

Kafanızdan hızla akıp giden düşünceleri döndürüp durmak yerine onları yazın! Hemen o an bir kağıt kalem alın ya da bir Excel dosyası açın ve aklınızdan ne geçiyorsa aynı anda yazmaya koyulun. Düşünceler kafanızdan uçup gittiğinde, nelerin içinde kaybolduğunuzu görmek, çıkış yolunu bulmanızı ve olayların kaynağına inmenizi kolaylaştırabilir.

Nefes alın

Sinir sisteminizi yatıştırmanın en iyi yollarından biri de kesinlikle nefes egzersizleri yapmaktır. Kontrolsüz bir düşünme atağı yaşadığınız an durun ve temiz havaya çıkıp derin derin nefes alın. Eğer bunu yapmak yeterli gelmiyorsa 3 nefes alıp 5 nefes vermek şeklinde nefes egzersizleri ile konsantrasyonunuzu sadece nefes alış verişine yöneltebilirsiniz. 

Kaynak: http://www.uplifers.com

* Bu sitede yayınlanan makalelerin sorumluluğu tamamen eser sahiplerindedir. Doğabilecek yükümlülükler Uğur Grubu Şirketleri’ni bağlamaz.