İş Stresi

İş Stresi

İş stresi farklı şekillerde ortaya çıkar ve vücudu çok etkiler. Ufak stresler, iş yapmak ya da telefonlara bakmak istememe gibi nedenlerle oluşabilir. Büyük stresler ise, aşırı çalışmaktan, iş olmamasından, verimsiz çalışmaktan, işleri yetiştirememe korkusundan kaynaklanabilir. Ağır stres faktörleri insanların mutsuz ve işinde verimsiz olmasına neden olur. İş stresi sağlık kadar ev yaşamını da etkiler. Stresin azı yaratıcılığın ve kişisel gelişimin artmasına neden olurken, yüksek stres tehlikelidir ve kronik hastalıkların artmasına ya da yeni rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

İş Stresinin 7 Nedeni
1- Kontrol… İş stresi ile yakından ilgilidir. Kontrol etmeniz gereken işler, güvenememe, karar vermek zorunda kalma iş stresinin önemli nedenlerindendir.
Bunun sonucunda kalp sorunları ya da stresle ilişkili hastalıklar görülebilir.
2- Yetenek… Yeteneklerinizi iyileştirmek hakkında endişeli misiniz? Yeterince çalıştınız mı yoksa yok çok yeterli değil mi? İşiniz garanti mi? Bu tür sorular, işe güvensizlik birçok kişinin büyük stres kaynağıdır. 
3- Açıklık… İş yerinizdeki görevlerinizin yeterince açık olmamasıdır. Değişkenlik, departmanınızın ya da organizasyonunuzun hedefleri stres nedenidir. 
4- İletişim… İş yerlerindeki tansiyonun artma nedeni sıklıkla yetersiz iletişimin sonuçlarıdır. Endişeler, düş kırıklıkları ya da diğer duyguları açıklamadaki bir yeteneksizlik stresin ortaya çıkma nedenidir.
5- Destek… İşveren tarafından desteklenmediğinizi hissetmek, iş yerindeki diğer problemlerin çözümünü zorlaştırabilir. Bu da strese neden olur.
6- Değer, önem… İşinizi anlamlı ve gurur duyulacak bulmuyorsanız stresli bir işiniz olduğunu düşünebilirsiniz.
7- Sorumlulukların artması… İşinize eklenen yeni sorumluluklar stresi yükseltir.

İş Stresinizi Yönetmek
Stresi azaltıcı önerilerden istifade edebilirsiniz.
* Kariyerinizdeki performansınız ve işiniz hakkında en az yılda bir kez uzmanla görüşün. En iyisi 3 ya da 6 ayda birdir. Eğer performans değerlendirmesi hayatının zaten parçasıysa tekrar gözden geçir, strese neden olan etkenleri bulmak için aşağıdaki soruları ya da benzer soruları kendine yöneltebilirsin.
– Bu pozisyondan beklentilerim nedir?
– Şirket nereye gidiyor ve bu planın içinde nasıl yükselirim?
– İşimi nasıl yapıyorum?
– Güçlü yönlerim nelerdir?
– İlerleme noktaları nelerdir?
– Eğer işimle bir problem olursa benden ne beklenebilir?
– Şimdiki yüksek performansım devam ederse, nasıl ve ne zaman ödüllendirilebilirim?
* Vaktinizi iyi yönetin. İşinizden ya da evinizdeki ofisinizden ayrılmak için bu önemlidir.
* İşinizi daha iyi yapmak için ara vermiyorsanız, bunun için yoğun stres altında kalma bedeli ödersiniz. Ara vererek çalışmak sizin motivasyonunuzu olumlu etkileyecektir.
* Eğer işvereniniz rahat çalışma planını tercih ediyorsa, bunu kendi çalışma stilinizi oluşturmak için kullanabilirsiniz. Örneğin, daha uzun bir öğle arası için işe erken başlayabilir, böylece dışarı da rahatlamak için zaman yaratabilirsiniz.
* Fişleri çekin. Telefon ya da internet, müşteriler, şirket çalışanları yani herkesin size ulaşabilmesini sağlayan bir araçtır. Teknolojinin işveren ile kendi zamanının sınırlarını geçmesine izin verme. Cep telefonunu işyerinde bırak, yanında taşıman kesinlikle gerekli değildir. Evden e-maillerini kontrol etmekten kaçın. 
* İşini ne zaman bırakacağını bil. İşin stresli olduğu için gerçekten felaket hissediyorsan ve öneriler senin için faydalı değilse belki işini değiştirmeyi düşünme zamanı olabilir.
* Problemin sizden mi yoksa işinizden mi kaynaklandığından emin olun. İşinizi bırakmadan önce diğer iş seçeneklerini araştırın. İşsiz olmak sizi daha çok stres altına sokabilir. En ideali işten ayrılmadan önce iş bulmaktır. Bazen bu da mümkün olmayabilir. İşsizlik ya da işinizdeki olumsuzluklardan hangisinin sizin için daha az stresli olduğuna karar verin ve buna göre hareket edin.

* Bu sitede yayınlanan makalelerin sorumluluğu tamamen eser sahiplerindedir. Doğabilecek yükümlülükler Uğur Grubu Şirketleri’ni bağlamaz.